KAKSIPÄISEN KOTKAN VARJOSSA
Elokuvan laulut
2005


Anneli Saaristo & Vesa-Matti Loiri: Monta syytä jatkaa
Nina Tapio & Mikko Leppilampi: Jotain jää
Vesa-Matti Loiri: Pelimannin perintö
Anneli Saaristo & Nina Tapio: Kuule kun pyydän
Vesa-Matti Loiri: Elonkorjuu
Anneli Saaristo: Mikä kerran on ollut
Vesa-Matti Loiri & Ella Nortava: Kissankellojen soittaja
Anneli Saaristo: Ruskan värit
Nina Tapio: Elämän syliin
Anneli Saaristo: Valheita vaan
Porin Mies-Laulu Ry ja Porin Poikakuoro: Miespolvien marssi
Vantaan Viihdeorkesteri / Vantaa Pops: Kaksipäisen Kotkan Varjossa Overture

City-Anttila, Helsinki 2.10.2005 (20 EUR)
Loistava soundtrack, jota leimaa onnistuneesti koivusalomaisuus - myös kappaleissa joissa säveltäjäksi on merkitty vaimonsa Susanna Palin. Musiikkiin on todella panostettu, niin sävellysten, sanoitusten kuin mahtipontisen sovituksenkin (orkesterina Vantaan Viihdeorkesteri / Vantaa Pops) osalta. Tämä levy osoittaa, että Suomessakin osataan tehdä loistavia duurisointuisia kappaleita ja balladeja jos vain halutaan.
"Monta syytä jatkaa"-kappaleen levytti Joel Hallikainen jo vuonna 1995. Saariston ja Loirin tulkinta kauniista kappaleesta on onnistunut, hieman jazzahtava.
"Jotain jää" on elokuvan musiikin singlejulkaisu. Todella kaunis kappale, jota Ninan ja Mikon herkät äänet vain korostavat. Leppilammen tulkinta on kenties liiankin varovaista. Pitkästä aikaa kunnollinen, hieno elokuvamusiikkiduetto myös kotimaan kamaralta.
"Pelimannin perintö" tuo nostalgisen tuulahduksen menneiden aikojen SF-elokuvien rillumarei-kaudelta. Näppärä, paikoin jopa nerokas sanoitus on kuin suoraan Mestari Helismaan kynästä ja sävel Rautavaaran hanurista (pun not intended). Laulu on kuin tehty (ja varmasti onkin) Vesa-Matti Loirin esitettäväksi, jonka tulkinta varmasti muodostaa ison osan kappaleen tenhosta. Iloinen ralli, joka kenties sanoituksessaan sisältää Koivusalon omia haaveita; "On haaveensa suurin jos elämään edes yksi jäis lauluistansa, ja hänen täältä jo mentyään sitä vielä laulaisi kansa".
"Kuule kun pyydän" vaikutti ensi kuulemalla hieman sekasotkulta - Saariston alkuvärssyn kertaus kun lähes tunkeilevasti keskeyttää jo alkamassa olevan Tapion säkeistön. Kappale kuitenkin kasvaa koko ajan ja mahtipontisella sovituksellaan nousee yhdeksi ehdottomaksi helmeksi tällä levyllä. Ninan "jään ja lumen maa"-kohta tuo joka kerta väreet selkäpiihin.
"Elonkorjuu" on lyhyt menopala, joka kenties tarvitsisi elokuvan torikohtauksen kuvituksekseen.
"Mikä kerran on ollut" lienee levyn ainoa notkokohta. Ja notkokohdan siitäkin kaiketi tekee vain hyvin jazzahtava sovitus, jazz kun ei koskaan ole ollut sydäntäni kovinkaan lähellä.
"Kissankellojen soittaja" tuo kovasti mieleen 90-luvun Pekko-elokuvat. Isällisen Loirin syvä ääni ja herttaisen Ellan heleä laulu korreloivat ja tangeeraavat hienosti ja luovat aidon iloisen tunnelman.
"Ruskan värit" on tullut tutuksi jo Hallikaisen ja Koivusalon duettolevyltä 'Kimpassa' vuonna 1998. Anneli Saariston tulkitsema versio on yhtä kaunis kuin alkuperäinen poikien duettokin, joskin orkesterisovitus tuo tähänkin kappaleeseen oman lisänsä. Sanoitus on jälleen osoitus Koivusalon taidokkuudesta.
"Elämän syliin" toimii elokuvan aloituslauluna. Nina Tapion heleää tulkintaa iloisesta ja kauniista kappaleesta on ilo kuunnella. Alle kolmen minuutin jäävä kappale on vain auttamattoman lyhyt.
"Valheita vaan" on vanhoja suomalaisia tangoperinteitä kunnioittava tangotuokio (alle kaksi minuuttia), joka varmasti sävellyksenä ei kalpenisi Seinäjoen tangosävellyskisoissakaan.
"Miespolvien marssiin" on Koivusalo saanut tuotua klassikkomarssien tunnelman, joka sai elokuvassa aikaan samanlaisen patrioottisen tunnekuohun kuin Sibelius-elokuvan Finlandia-konserttikohtaus. Vanhojen herrojen ja nuorten poikien omien osuuksien jälkeen molemmat kuorot yhtyvät viimeiseen kertaukseen muodostaen mahtipontisen ja hienon marssin, entisaikojen hengessä.
"Kaksipäisen Kotkan Varjossa Overture" on loistokas potpuri elokuvan musiikin teemoista.
Huomaan, että koko arvostelu on pelkkää suitsuttamista ja levyn ylistämistä. Mutta se ei suinkaan ole turhaa - tämä soundtrack on ehdottomasti yksi koko levyhyllyni helmistä. Timo Koivusalo on loistava lauluntekijä.
Kaksipäisen kotkan varjossa
Artista Filmi
12 sivua: laulujen sanat, paljon pikkukuvia elokuvasta
1,3,4,6,8,10-12: Timo Koivusalo
2,5,7: Susanna Palin / Koivusalo
9: Palin, Koivusalo / Koivusalo
© JVVV 2005