TAUSTAA:

Mistä alkaen olen kerännyt levyjä?

Ensimmäisen cd-soittimen sain ekan tietokoneeni oston myötä (cd-rom-asema) marraskuussa 1994. Omistin kyllä pari levyä (tyyliin Tenavatähti ja Oskar Merikannon parhaat) sitä ennenkin mutta kuuntelu jäi niiden osalta vähälle. Ensimmäisten ostamieni levyjen joukkoon muistan kuuluneen ainakin Abba-kokoelmat ja Golden Hockey Night- ja Hockey Fever -kokoelmat.

Mistä lähtien olen listannut levyni?

Jos en vallan väärin muista niin joskus lukioaikojen alussa aloin pitämään yllä levylistaa ihan vaan jossakin Write-muodossa. Samalla pidin yllä kappalelistaa kaikista levyilläni olleista kappaleista. Ajan myötä ja levyjen määrän lisääntyessä tuo listailu jäi ymmärrettävästi syrjään. Muistaakseni kun aloin Himbepaagista kyhäilemaan 1998-1999 vaihteessa tein cd-listankin html-muotoon. Hetken aikaa pidin hengissä molempia listoja mutta näköjään (kaivoin arkistoja) 5.2.2000 kohtasi alkeellinen versio kuoliniskun.

Kuinka kauan olen väsännyt arvosteluja levyistä?

Tarkkaa ajankohtaa en muista mutta päivityshistoria ainakin tietää kertoa että 1.2.2000 on arvosteluja lisätty. Tästä voidaan päätellä että arvostelujen kirjoittelu on ollut jo jonkin aikaa käynnissä. Vuosituhannen vaihde on luullakseni aika lähellä aloitusajankohtaa.

Kuinka usein listaa päivitetään?

Yleensä noin viikon sisällä ostoksesta. Yli viikon viivettä ei pitäisi päästä syntymään kuin äärimmäisissä tapauksissa (kuolema, vakava sairaus, sota, laiskuus tms.).

Kuinka pian levyn ostohetkestä kuluu aikaa arvostelun tekemiseen?

Riippuu kovin monesta asiasta. Karkeasti sanottuna: alle päivästä useaan vuoteen. Kokoelmissa nimenomaan pidempi aika.

Mitä arvostelun tekeminen vaatii ja miten se syntyy?

Aloitetaanpa alusta. 1) Levy ostetaan ja viedään kotiin. Hyvin harvoin levyä kuunnellaan autossa kotimatkalla, useammin kotona oston jälkeen. 2) Levy lisätään cd-listalle. Jos ostetaan esim. kirpparilta nippu levyjä kerralla, suoritetaan suuntaa-antava kuuntelukerta ennen listausta jolloin päätetään päästetäänkö levy hyllyyn pölyttymään vai viskataanko se kaapin pohjalle kirppistavaroiden pinoon. 3) Levy läpikuunnellaan töissä kuulokkeilla. Levy asetetaan soittimeen, tarkistetaan raitojen määrä ja levyn kokonaiskesto jonka jälkeen vasta painetaan playta. Levy kuunnellaan täysin alusta loppuun *). Ainoana poikkeuksena ovat piiloraitoja edeltävät tyhjät osuudet, jotka on oikeus skipata. 4) Kun arvostelemattomia levyjä on kasaantunut muutamasta kymmeniin kappaleisiin asetutaan koneen äärelle ja aloitetaan arvosteluiden väsäys. Sitä ennen on levyjen kannet tietysti skannattava. 5) Levystä tarkistetaan valmistusmaa ja -vuosi ja asetetaan soittimeen. Raitoja kuunnellaan eteenpäin kunnes on muodostunut käsitys annettavasta arvosanasta. 6) Aluksi kuitenkin lisätään tilastotiedostoon tiedot artistin kotimaasta ja sukupuolesta, levyn valmistusmaasta, raitamäärästä ja kansilehden sivumäärästä sekä ostopaikasta ja -hinnasta. Myös mahdolliset multimediaosiot tarkistetaan ennen levyn soittamista. 7) Kappaleet tähditetään, niiden keskiarvo lasketaan ja arvostelutiedot täydennetään. Arvostelusivun toimivuus tarkistetaan. 8) Siirrytään seuraavaan arvosteluun tai lopetetaan hommat.
*) Kokoelmista kuunnellaan jokaisesta raidasta vähintään 1 minuutti, jonka jälkeen saa vaihtaa kappaletta tai kuunnella eteenpäin/loppuun. Jos kokoelmalevyllä oleva kappale on kuunneltu jo aiemmin artistilevyltä tai toiselta kokoelmalta, saa kappaleen skipata heti alkusekunneilla. Soundtrackit kuunnellaan monesti kokonaan, monesti ei. Euroviisuihin liittyvät levyt kuunnellaan aina kokonaan.

Onko arvostelujen teko hidasta/tylsää?

On ja ei. Jos levy on tylsä, on arvostelujen tekeminenkin tylsää. Etenkin jos levy on 50-raitainen tuplalevy jota ei ole kuunnellut kuukausiin (ensimmäisen töissä kuuntelun jälkeen). Jos kappaleet miellyttävät, ei arvostelun tekemisessäkään pitäisi olla mitään valittamista. Aikaa saa kylläkin kulumaan tähän hommaan. Monta kertaa on lauantaipäivä istuttu klo 12:sta klo 03:30:een asti arvosteluja tehden, välissä vain pakolliset ruoka-, tv- ja hyyskätauot. Eikä hommma ole siltikään tullut haluttuun kondikseen. Mutta valitsemallaan tiellä täytyy pysyä:)